Olemme päivittäneet tietosuojaselosteemme Lisätietoja

x

Poronhoidon huomioiminen mökkeilyssä

Iso osa Metsähallituksen Laatumaa-tonteista sijaitsee poronhoitoalueella.  Poronhoitoalueeseen kuuluvat Lapin maakunta (Kemi-Tornion aluetta lukuun ottamatta) sekä pohjoisosat Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnista. Poronhoitoa saa harjoittaa kyseisellä alueella maan omistus- tai hallintaoikeudesta riippumatta poronhoitolaissa säädetyin rajoituksin.

Porot tarjoavat muualta Suomesta tuleville matkailijoille oman elämyksensä. Niiden kulkua on mukava seurata vaikkapa lasten kanssa, mutta syöttämään poroja ei kannata alkaa. Poroja ei saa myöskään häiritä, vaan niiden pitää antaa liikkua rauhassa. Pihoille tulevia poroja saa kuitenkin hätistellä pois.

Rykimä- eli kiima-aikana syksyllä pitää olla varovainen porojen kanssa, koska laumaa hallitseva uros pitää ihmistäkin uhkana ja saattaa käydä sarvineen päälle puolustaessaan naaraitaan. Ja sarvet tekevät pahaa jälkeä, jos se pääsee niillä puskemaan. Jos sinulla on koira, muista pitää se kytkettynä ja opeta se olemaan välittämättä poroista. Varsinkin metsästyskoirat pitää opettaa porovapaiksi.

Jos haluat päästä silittämään poroja tai ajamaan niillä, ota yhteyttä paikallisiin matkailutoimijoihin, joilla on tähän tarkoitukseen varattuja poroja. Poronlihaa voi ostaa yleensä paikallisista kaupoista tai suoraan poroisänniltä.

Mökkiläisillä ei ole oikeutta saada korvausta porojen aiheuttamista vahingoista. Oman mökkitontin osalta porovahinkojen mahdollisuutta voi pienentää aitaamalla tontin tai laittamalla esim. köysiaidan terassin ympärille.

Mökkiläinen kohtaa poron useimmiten tiellä. Siksi puhelimeen kannattaa ladata Porokello-sovellus, joka varoittaa autoilijaa tiellä liikkuvista poroista ja siten ennaltaehkäisee onnettomuuksia. Varoitusdatan tuottavat Porokello-järjestelmässä mukana olevat ammattiautoilijat ilmoittamalla järjestelmään omalla sovelluksellaan tiellä havaitsemistaan poroista.

Jos poron kanssa sattuu kaikesta varovaisuudesta huolimatta onnettomuus, soita hätäkeskukseen (112) ja toimi saamiesi ohjeiden mukaan. Ilmoita hätäkeskukseen myös, jos kolhaiset poroa. Vaikka poro jatkaisi matkaansa, se on todennäköisesti loukkaantunut.

Lisätietoja:
- Lisätietoja porotaloudesta löytyy osoitteesta: https://paliskunnat.fi/
- Pororeseptejä ja tietoja poronlihan myyjistä
- Porokello -sovellus

Poro Inari Saariselka 900x600