Olemme päivittäneet tietosuojaselosteemme Lisätietoja

x

Mökillä on helppo olla ekologinen

Ekologisuus mökillä on monen asian summa, johon voidaan vaikuttaa suunnittelussa, rakentamisessa ja käytössä useiden eri kokonaisuuksien ja käytännön toimenpiteiden kautta. Tavoiteltavaa on kaikissa vaiheissa tehdä ympäristön kannalta hyviä pitkäikäisiä ratkaisuja, käyttää mahdollisimman vähän materiaaleja, raaka-aineita ja energiaa ja minimoida jätteen määrä, kierrättää sekä huomioida uusiutuvuus ja paikallisuus.

Kaikki lähtee suunnittelusta, jonka lähtökohtana ovat nykyiset ja tulevat käyttötarpeet. Aluksi siis kannattaa miettiä, kuinka paljon ja milloin mökkiä käytetään, muuttuvatko käyttötarpeet tulevaisuudessa ja voidaanko asia huomioida siten, että mökki palvelisi hyvin vielä vuosienkin jälkeen. Suunnitteluvaiheessa ekologisuuteen ja ratkaisuihin vaikuttavia asioita ovat mm. mökin koko ja muoto, ikkunoiden suuntaus ja huonejärjestely sekä vesi- ja energiaratkaisut. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa pitää mielessä uusiutuvien ja paikallisten energialähteiden hyödyntäminen ja ekologiset vesihuoltoratkaisut. Esimerkiksi aurinkoenergia ja maalämpö sekä ekologiset sisäkuivakäymälät ovat hyviä vaihtoehtoja.

Rakennusaikana oleellisessa osassa on laadukkaan työn varmistaminen. Energiatalouden kannalta rakentaminen on keskeinen vaihe ja jos rakentamisessa tapahtuu virheitä, vaikuttavat ne energia- ja muihin käyttökustannuksiin koko rakennuksen elinkaaren aikana. Rakennusaikana on hyvä muistaa myös rakennusjätteiden asianmukainen lajittelu ja tontin ympäristön ja puuston suojaaminen tarpeen mukaan.

Mökkiä käytettäessä ekologisuuteen vaikuttaa mm. kuinka usein mökkiä käytetään, mitä ja millaisia laitteita hankitaan ja miten kaikkea käytetään. Ekologinen mökkeilijä käyttää mökkiä pitempiä aikoja kerrallaan, mutta kenties harvemmin. Näin liikkumisesta aiheutuvat päästöt pienenevät ja lämmitykseen ja sähköön kuluvan energian käyttö tulee optimoiduksi. Ekologinen mökkeilijä myös hankkii energiatehokkaita laitteita ja valaistusta, sytyttää valot ja laitteet vasta kun niitä tarvitsee ja sammuttaa ne heti käytön jälkeen, minimoi jätteen määrän ja lajittelee ja kierrättää, eikä juoksuta vettä turhaan.

Mukavuudet mökille ilman sähköverkkoa

Ilman sähköliitttymää oleville mökeille voi saada sähköistyksen tuomat mukavuudet helposti ja edullisesti. Aurinkopaneeleiden, akkujen, invertterin ja varavoimana olevan aggregaatin avulla saadaan sähköt toimimaan lähes sähköverkon tavoin. Järjestelmän koko riippuu tarpeesta ja sitä voi laajentaa tarpeen mukaan myöhemmin. Jo pienellä 100W mökkipaneelilla ja akulla saa LED valaistuksen ja muita vähän kuluttavia laitteita toimimaan. Isommissa 500 – 1500W järjestelmissä on varaa käyttää jo enemmän kuluttavia laitteita esim. jääkaappi, kahvinkeitin jne.

Auringosta saadaan suuri osa sähköstä keväästä syksyyn, mutta talviaikana joudutaan turvautumaan polttoainekäyttöiseen varavoimaan. Lämmitys mökissä hoidetaan esim. polttoainekäyttöisellä lämmittimellä tai puulämmityksellä. Mökki on käytännössä talvella kylmänä kun siellä ei olla paikalla eikä se siten aiheuta kustannuksiakaan.

Järjestelmässä kannattaa käyttää pienjännitettä 12-48V aina kun mahdollista, mutta normaali 230V on myös käytössä. Valaistus kannattaa toteuttaa vähän virtaa kuluttavilla LED valoilla. Järjestelmän voi asentaa itse, vaikka se suositellaan asennettavaksi ammattilaisen toimesta. Aurinkopaneelijärjestelmään ei yleensä tarvita toimenpidelupaa, mutta asiasta kannattaa varmistua kunnan rakennusvalvonnasta.

Maalämpö - vaihtoehto myös mökille

Maalämpö on nostanut lämmitystapana suosiotaan omakotitaloissa viime vuosina.  Se on myös tulossa vapaa-ajan asuntoihin, sillä onhan maalämpö helppo ja halpa tapa lämmittää. Maalämmön asentaminen vaatii rakennus- tai toimenpideluvan kunnasta.  Maalämpökoneita on tarjolla monella valmistajalla, joten niitä kannattaa vertailla rauhassa ennen lopullisen ostopäätöksen tekemistä.

Maalämmön keruuputkisto voidaan sijoittaa omalle tontille porakaivoon tai vaakaan maan alle. Vuokralaisena tontilla oleva tarvitsee myös maanomistajan luvan toimenpiteelleen. Hyvä sijoituspaikka putkistolle on tontin edessä oleva vesistö, jonka pohjaan se painotetaan. Vesistöön sijoitettava putkisto vaatii vesialueen omistajan luvan ja Aluehallintovirastolta vesilain mukaisen luvan.  Metsähallitus suhtautuu vesialueelleen haettavaan lupaan myönteisesti, kunhan ensin on selvitetty, ettei putkistosta ole haittaa vesistön muille käyttäjille eikä se sijoitu apajapaikalle.  Kun kaikki luvat ovat kunnossa, niin Metsähallitus tekee käyttöoikeussopimuksen putkiston sijoittamisesta ja perii sopimuksesta pienehkön kertakorvauksen.


Meiltä saat myös hyviä ja luotettavia ohjeita sekä vinkkejä tontin ostajan ja vuokraajan tietopaketista.

ostajan opas2018 kuva2