Olemme päivittäneet tietosuojaselosteemme Lisätietoja

x

Haluaisitko sinä lisämaata oman tontin ympäriltä?

Vene_joen_rannassa_kesallaSuomalainen on luonteeltaan ehkä hieman erakko. Oman vapaa-ajantontin ympärillä on mukava olla tilaa. Mökin ikkunasta on tylsä tuijotella kompostia tai jämälaudoista kasattua polttopuuliiterin seinää.  Tiesitkö, että lisämaan osto oman tontin rajalle on usein mahdollista.

Lisämaa mahdollistaa laajemman päätäntävallan omaan ympäristöönsä ja mökin lähimaisemaan. Omistaja voi itse päättää, jättääkö alueen luonnontilaan vai avaako maisemaa ja antaa lisätilaa valolle. Samalla oma kädenjälki näkyy mielekkäällä tavalla vapaa-ajan paikalla, joka on hankittu harrastuksia, lepoa ja rentoutumista varten.  Puustoa voi hyödyntää poltto- tai rakennuspuina. Maapohjaa voi käyttää monella lailla, vaikka rakentamalla oman frisbeegolfradan tai laajentamalla kasvimaata. Myös peräkärry, polttopuulanssi ja muu, mökinpihan siisteyttä häiritsevä toiminta on mukavaa sijoittaa vähän kauemmaksi.

Kun ajatus lisämaan hankinnasta tulee mieleen, on hyvä kääntyä ammattilaisten puoleen. Tontin ympäristö on usein kaavassa merkitty metsätalousalueeksi tai virkistysalueeksi. Sen hyödyntäminen voi olla rajoitetumpaa kuin kaavoittamattomana metsämaan käyttö. Rakentaminen ja puuston hakkaaminen vaativat luvan kunnasta. Kaavamääräykset määrittelevät tarkemmin sen, mitä kyseisellä alueella on mahdollista tehdä. Kunnan rakennusvalvonnasta on hyvä tiedustella, ovatko omat suunnitelmat lisäalueen käyttöön mahdollisia.

Maahan sijoittaminen on vakaata ja turvallista. Avaruuden ja omantilan ostolla koko vapaa-ajanpaikan arvon nousee. Tutkimusten mukaan tulevaisuudessa ostajat arvostavat enenevissä määrin tontin kokoa. Hinnaltaan lisämaa on tonttimaata halvempaa. Useimmin lisämaata tarjotaan ostettavaksi kaava-alueella kaikille tontin hankkineille yhtä aikaa, jokaiselle omalta kohdaltaan. Yksittäisetkin kyselyt otetaan toki huomioon. Jos sinulla on tarvetta lisämaa-alueeseen, niin otathan yhteyttä alueen tonttimyyjään. Hän auttaa mielellään kartoittamaan lisämaan ostotarpeet ja mahdollisuudet.