Olemme päivittäneet tietosuojaselosteemme Lisätietoja

x

Tontin hankkimisen jälkeen

Lohkominen

Lähes kaikki Laatumaa -tontit on lohkottu valmiiksi. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että tontti on oma itsenäinen kiinteistö. Se on merkitty pyykeillä maastoon ja pystyt toteamaan niiden avulla tontin rajat. Lohkomisessa on myös vahvistettu kiinteistön käyttöön liittyvät oikeudet, esimerkiksi tieoikeus. Valmiiksi lohkottu tontti säästää eurojasi ja vaivojasi, kun asiaa ei tarvitse enää miettiä. Tiedät tarkasti, mitä ostat tai vuokraat.

Joitakin tontteja ei ole lohkottu, mutta ne ovat useimmiten merkitty rautapaaluilla maastoon löytämisen helpottamiseksi. Ostaessasi tontin lohkominen lähtee automaattisesti liikkeelle hakiessasi lainhuutoa maanmittaustoimistosta. Näin sinun ei tarvitse itse huolehtia lohkomisen vireillepanosta, vaan toimia maanmittauslaitoksen antamien ohjeiden ja kokouskutsujen mukaan.

Rakennuslupa

Kun kaupat tai vuokrasopimus on tehty voit hakea rakennuslupaa mökkitontillesi. Kauppakirjalla tai vuokrasopimuksella osoitat viranomaiselle, että tontti on hallinnassasi. Rakennuslupaa haetaan tontin sijaintikunnan rakennusvalvonnasta kirjallisesti. Siihen tarvitaan mm.

  • kopio kauppakirjasta tai vuokrasopimuksesta
  • rakennuspiirustukset
  • kartta rakennuspaikasta
  • rakennushankeilmoitus
  • naapurien suostumukset
  • vastaavan työnjohtaja –hakemus
  • jätevesi –selvityslomake
  • kohteesta riippuen mahdollisesti muita liitteitä

Lisätietoja rakennusluvan hakemisesta ja käsittelystä saat kunnan rakennusvalvonnasta ja kuntien internet sivuilta. Rakennusluvan hankkimiseen voit palkata myös ammattilaisen, jos et itse ehdi tai halua hoitaa asiaa. Ammattilaisten yhteystietoja voi kysyä mm. kunnan rakennusvalvonnasta tai hakea netistä. 

Saako tontille varmasti rakennusluvan?

Tontit on kaavoitettu, joten sillä on varmistettu rakennusluvan saaminen. Tämä edellyttää tietenkin sitä, että rakentamisesi tapahtuu kaavamääräyksien ja mahdollisten rakennustapaohjeiden mukaan. Rakennusluvan myöntäjä on tontin sijaintikunta, joten sen rakennusvalvonnasta saat vastaukset erityiskysymyksiin. Kuntien nettisivuilta löytyy myös kattavasti tietoa rakentamisesta.

Onko tonteille vesi, viemäröinti ja sähköt saatavilla?

Metsähallituksen Laatumaa -tontit ovat eri tavalla varustettuja. Osalle on rakennettu valmiiksi vesi- ja viemärijohdot sekä vedetty sähköjohdot. Toisilta tonteilta ne puuttuvat tai vain osa niistä on rakennettu. Tontin varustuksen löydät helpoiten kohteen esittelysivulta tai kysymällä myyjältämme. 
Huomaathan, että myös haja-asutusalueella loma-asunnoissa tulee olla vaatimukset täyttävä jäteveden käsittelyjärjestelmä. Samoin jätehuolto pitää järjestää mökille. Lisätietoja saat kunnasta. 
 

Myyjämme kertovat mielellään lisää. Ota rohkeasti yhteyttä!
Meiltä saat myös hyviä ja luotettavia ohjeita sekä vinkkejä tontin ostajan ja vuokraajan tietopaketista.

ostajan opas2018 kuva2