Olemme päivittäneet tietosuojaselosteemme Lisätietoja

x

Tontin hankkiminen

Vapaa-ajan tai muun tontin ostaminen ja vuokraaminen sujuu helposti kanssamme. Asiantuntevat myyjämme hoitavat kaiken paperityön ja järjestävät kauppakirjan tai vuokrasopimuksen allekirjoituksen.

Kun olet löytänyt kiinnostavan kohteen, voit varata sen yhdeksi kuukaudeksi ilman maksuja tai velvoitteita. Sen aikana ehdit käydä tutustumassa tonttiin, kysyä myyjältämme mieltäsi askarruttavia kysymyksiä ja selvittää kunnasta rakentamiseen liittyviä asioita. Varausajan päätyttyä myyjä ottaa sinuun yhteyttä ja mikäli päätät ottaa tontin, hän tekee kauppakirjan tai vuokrasopimuksen antamiesi tietojen perusteella. Yleensä paperitöihin menee viikosta kahteen. Sen jälkeen saat kauppakirjan tai vuokrasopimuksen vielä tutustumista varten kotiisi.

Vuokralle

Laatumaa -tontin voit aina vuokrata, kuten suurin osa asiakkaistamme tekeekin. Vuokraamalla mökkitontin et sido rahojasi maapohjaan vaan voit käyttää eurot vaikka loma-asuntosi rakentamiseen ja varusteluun tai laittaa ne muuhun sijoituskohteeseen. Metsähallitus maksaa myös maapohjan kiinteistöveron koko vuokra-ajalta. Samoin säästyt varainsiirtoveron maksamiselta, maksat vain vuokraoikeuden kirjaamismaksun maanmittauslaitokselle. Tästä vuokrasopimuksen kiinnityskelpoisuudesta voi olla hyötyä silloin, kun haet rahoitusta mökin rakentamiseen. Kannattaa myös muistaa, että liiketoimintaa harjoittava yritys voi vähentää vuokramenot liikekirjanpidossaan.

Vuokrasopimus tehdään 40 vuodeksi, joten se on turvallinen vaihtoehto. Lisäksi sopimus voidaan uusia ajan umpeutuessa, mikäli vuokralainen on hoitanut kaikki velvoitteensa. Voit myös siirtää vuokraoikeuden toiselle ilman Metsähallituksen kuulemista.

Jos päätät vuokrata tontin, yhteistä allekirjoitustilaisuutta ei tarvita, vaan vuokrasopimukset kulkevat postin välityksellä allekirjoitettavana. Saat myyjältä kappaleen vuokrasopimuksesta ja ohjeet vuokrasopimuksen erityisen oikeuden kirjaamiseen

Vuokrattuasi tontin se on mahdollista ostaa kesken vuokrakauden, mikäli vuokrasopimuksessa on näin sovittu. Ensin selvitetään, ettei mitään estettä kaupanteolle ole ja tontille määritetään hinta. Kun kauppakirja on allekirjoitettu, niin vuokrasopimus päättyy.

Omaksi

Suurimman osan tonteista voit ostaa heti omaksesi. Ostomahdollisuus on mainittu kohteen esittelyssä. Metsähallitus hoitaa kaikki kauppaan liittyvät järjestelyt ja paperityöt. Käymme huolellisesti kanssasi läpi kauppakirjan ennen kaupan allekirjoitusta.

Myyjä sopii kanssasi kauppakirjan allekirjoitustilaisuuden ajan ja paikan sekä kutsuu paikalle kaupanvahvistajan. Tilaisuudessa on läsnä myyjä ja ostaja tai heidän valtuuttama henkilö valtakirjalla sekä kaupanvahvistaja. Allekirjoitustilaisuus voidaan järjestää joustavasti aivan eri paikkaan kuin missä ostettava tontti sijaitsee. Allekirjoituksen jälkeen vuorossa on varainsiirtoveron maksaminen ja lainhuudon hakeminen sekä rakennusluvan hakeminen.

Vaihtoehtoisesti kaupan voi tehdä myös sähköisesti - lue lisää sähköisestä kiinteistökaupasta.

Voiko tontin ostaa tai vuokrata ilman että tietää koska aikoo rakentaa?

Kyllä. Joskus tulee eteen tilanne, jossa löydät juuri sinulle sopivan tonttin, mutta rakentaminen ei ole sinulle heti mahdollista. Saadaksesi tämän unelmiesi tontin, kannattaa se ostaa tai vuokrata heti omaan käyttöön. Metsähallitus ei vaadi rakentamista myymälleen tai vuokraamalleen tontille, joten voit nauttia siitä myös rakentamattomana. Myöskään kunnat eivät ole antaneet rakentamiskehoitusta lomakäyttöön tarkoitetuille tonteille. Voit siten aloittaa rakentamisen sinulle sopivana ajankohtana tai mahdollisesti luopua tontista myöhemmin. Maata pidetään hyvänä sijoituksena, jonka arvo ei alene pitkässäkään juoksussa.


 

 

Ota rohkeasti yhteyttä ja varmista itsellesi rantasaunan pehmeät löylyt toiveittesi äärellä! 
Meiltä saat myös hyviä ja luotettavia ohjeita ja vinkkejä tontin ostajan ja vuokraajan tietopaketista.

KANSI ostajan opas 2020 900