Olemme päivittäneet tietosuojaselosteemme Lisätietoja

x

Yhteismetsä on vaivaton tapa omistaa metsää

Yhteismetsa-on-vaivaton-tapa-omistaaYhteismetsä tarkoittaa metsäaluetta, jonka omistavat osakaskiinteistöt ja niiden omistajat. Kiinteistöt on liitetty sopimuksella yhdeksi suuremmaksi alueeksi, yhteismetsäksi, jolloin kukin tila omistaa osuuslukuaan vastaavan murto-osan yhteisesti hallittavasta alueesta. Ylintä päätösvaltaa käyttää osakaskunta, joka kokoontuu yhteismetsälain ja yhteismetsän ohjesäännön mukaisesti vähintään kerran vuodessa. Yksi päätettävistä asioista on hoitokunnan tai toimitsijan valitseminen. Hoitokunta vastaa yhteismetsän juoksevien asioiden hoidosta.

Tammikuussa 2021 oli Maanmittauslaitos rekisteröinyt Suomeen yli 500 yhteismetsää, yhteensä noin  800 000 hehtaaria. Jotkut yhteismetsistä toimivat hyvin paikallisesti ja ovat ihan perheomistuksessakin, mutta suurimmat sijaitsevat usean kunnan alueella. Myös valtio on ollut mukana perustamassa yhteismetsiä osoittamalla Metsähallituksen alueita tähän tarkoitukseen. Metsähallitus on sittemmin myynyt pääosan yhteismetsäosuuksistaan, kun väliaikaiseksi tarkoitetuista omistuksista on haluttu luopua. Metsähallitus on luopumassa lopuista yhteismetsäosuuksistaan seuraavan parin vuoden kuluessa. 

Yhteismetsien perustamisen taustalla on huoli metsätilojen pilkkoutumisesta esimerkiksi perinnönjaoissa. Kehitystä halutaan viedä päinvastaiseen suuntaan, jotta suomalaiselle metsäteollisuudelle riittäisi puuta. Yhteismetsiä hoidetaan aktiivisen metsätalouden periaatteella hoitokunnan toimesta. Yhteismetsän osakkaalle osuuden omistaminen on vaivaton tapa omistaa metsää ja saada tuottoja sekä toisaalta mahdollistaa laajat yhteismetsäalueen suomat virkistys- ja erämahdollisuudet. Valtio maksaa yhteismetsän perustamisen toimituskustannukset.

Osakkaalle yhteismetsän omistus on helppoa. Yhteismetsä maksaa verot kaikista tuloistaan. Verokanta on 26,5 %. Yhteismetsän ylijäämästä jaettavat jako-osuudet ovat siten osakkaalle verotonta tuloa.

Metsähallituksella mahdollisesti myyntiin tulevat yhteismetsäosuudet löytyvät Metsätilat-osion haussa "Kohteen tyyppi" -kentässä valinnalla "Muu" (linkki Metsätilat-osion hakusivulle).

Tietoa yhteismetsistä: yhteismetsa.fi