Olemme päivittäneet tietosuojaselosteemme Lisätietoja

x

Ostaminen on mutkatonta ja helppoa

Opastamme ostajaa kaupanteon kaikissa eri vaiheissa luotettavaan ja turvalliseen kauppaan. Valmistelemme kaupan asiakirjat kaupantekoa varten, sovimme yhdessä kaupantekotavan ja opastamme kaupan jälkitoimenpiteissä. Erityisesti sähköinen asiointi on helppoa, nopeaa ja ajasta sekä paikasta riippumatonta.

Metsähallituksen metsätilamyyjät kartalla.

Kohteita voidaan myydä ennalta määritetyllä hinnalla tai tarjousmenettelyllä. Tarjousmenettely toteutetaan yleensä huutokauppana Huutokaupat.com -sivustoa käyttäen. Muissa tarjousmyyntikohteissa tarjouksen voi lähettää sähköpostilla tai lähettämällä Tarjouslomakkeen (PDF). Tarkemmat ohjeet ovat kohteen tiedoissa. Tarjouskohteissa myyjällä on oikeus hylätä myös korkein tarjous.

Kohdetietojen yhteydessä annetut puustotiedot ovat arvioita ja perustuvat myyjän olemassa olevaan metsävaratietoon. Tarjouksen tekijän tulee itse tutustua kohteeseen ja tehdä itsenäinen arvio kohteen puustosta ja mahdollisista muista arvoista.

Ostaja sitoutuu allekirjoittamaan kaupan viipymättä erikseen sovittavalla aikataululla tarjouksen tultua hyväksytyksi. Kauppa on Metsähallituksen puolesta hyväksytty vasta sitten, kun kaupalle on valtuutus.

Kauppakirja

Kaupat pyritään toteuttamaan ensisijaisesti sähköisesti kiinteistoasiat.fi -palvelussa. Vaihtoehtoisesti kauppa voidaan tehdä myös perinteisesti paperilla kaupanvahvistajan läsnä ollessa. Kauppatavasta riippumatta myyjä valmistelee kauppakirjan ja hankkii tarvittavat dokumentit

Metsätilakauppaan liittyvät yleiset myyntiehdot ja kulut

Ostajalle kaupasta tulevat muut kustannukset:
- kaupanvahvistajan palkkio, 120 € (1.1.2017 alkaen)
- varainsiirtovero, 4% kauppahinnasta
- lainhuudon lunastus, 111 € (1.1.2021 alkaen)
- sähköinen kauppa, 185 € (asiointimaksu), sis. lainhuudon (1.1.2021 alkaen)
- määräalojen osalta lohkomisen kulut (linkki Maanmittauslaitoksen sivulle)

Kaupan jälkeen

Kaupan jälkeen ostajalla on velvollisuus maksaa varainsiirtovero (4%) ja haettava lainhuutoa määräajassa (viimeistään 6kk). Sähköisessä kaupassa varainsiirtovero maksetaan yleensä välittömästi lainhuudon hakemisen yhteydessä. Lainhuutohakemus, joka voidaan laittaa vireille myös kaupanvahvistajan toimesta, käynnistää määräalan lohkomisen. 
Varainsiirtoveron maksun ja siitä tehtävän ilmoituksen voi tehdä verottajan sähköisessä OmaVero -asiointipalvelussa tai vero.fi-sivustolta saatavien ohjeiden mukaan.